Helyi IdőjárásElnézést! Nincs elérhető aktuális időjárás-jelentés!


Galéria
Hírlevél feliratkozás
Feliratkozás hírlevélre

Komeett F1

 

140-150 gramm bogyóméretű, rendkívül jó vegetatív-generatív egyensúllyal rendelkező fajta. Kiemelkedően magas korai termésmennyiség jellemzi. Piros piacos szín jellemzi bogyóit.

Paradicsom a táplálkozásban

A paradicsom valószínűleg Amerika trópusi részéből, Mexikóból vagy Peruból származik, ahonnan a 16. században került Európába. Itt először Spanyolországban, Portugáliában, majd Olaszországban és Franciaországban terjedt el. Érdekesség, hogy egyes nemzetek a ”szerelem almájának” nevezik, mert a néphit azt tartja, hogy fogyasztása gyöngéd érzelmeket ébreszt.

Hazánkban a zöldpaprika mellett az egyik legfontosabb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség. Ez nem csoda, hiszen íze éretten igen kellemes, nagy nedvességtartalma miatt pedig kifejezetten üdítő. Ma már a paradicsomszezon szinte az egész évet lefedi.

Akkor most zöldség vagy gyümölcs?

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. A nyers paradicsom elsősorban, mint vitaminforrás szolgálja egészségünket, de nem jelentéktelen az anyagcserében nélkülözhetetlen ásványianyag-tartalma sem. Csodálatos gyógyító hatású gyümölcs. A citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi sót, továbbá citromsavat, ami miatt sokan tartózkodnak fogyasztásától. A maga helyén hasznos, az egyik legjobb természetes hatású gyógyszer. Termesztés-technológiailag zöldségnövény, sőt botanikailag is a burgonyafélék családjába tartozik, de összetétele alapján táplálkozás-biológiailag mégis gyümölcsnek tekintendő. Könnyű erről megbizonyosodni magas savtartalma alapján, hiszen a zöldségfélék pH-értéke alapvetően lúgos. Ha savas gyümölcsnek megfelelő étrendi helyen fogyasztjuk, akkor kiváló hatású.

Miért fogyasszuk?

A paradicsom nagyon jelentős forrása egyes ásványi anyagoknak és vitaminoknak. Jelentős mennyiségben található benne kálium, magnézium, foszfor, vas és cink mikroelem, valamint kiemelkedő a karotin-, nikotinamid-, C-vitamin-tartalma is. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A szénhidrátok közül legmagasabb a fruktóztartalma. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne.

Népi gyógyászatban is széles körben elterjedt, elsősorban kelések érlelésére, gyulladások kezelésére használják. Gyenge gyomrúaknak hámozva ajánlatos fogyasztani. Különösen ajánlott vesegyulladás, ízületi gyulladás, köszvény, gyulladásos betegségek, kövek oldására és vékonybélhurut esetén. Méregtelenítésre vértisztító hatása, továbbá húgykősav-kristályokat feloldó képessége révén kiváló. Atropinszerű alkaloidja és egyéb hatóanyagai teszik alkalmassá reumaellenes bedörzsölőszer készítésére. Külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöket készítenek belőle. Az USA-ban már új eljárással kezelik az arterioszklerózist: az erek belső falát lézersugárral megtisztítják, és a beavatkozást magas karotintartalmú étrenddel egészítik ki. A betegeket paradicsom- és sárgarépakúrára fogják, ugyanis a karotinoidok felszívódnak a koleszterinlerakódásokba, védik az érfalakat, és így könnyebben távolíthatók el a lerakódások.

A frissen kipréselt paradicsomlének egészen más az íze, mint az iparilag főzött, sózott, palackozott vagy dobozos lének, sőt a főzött és a nyers paradicsomlének éppen ellentétes a szervezetre gyakorolt hatása. A főzött lé savanyítja a vért és ásványi anyagokat von ki a szövetekből, a fogakból és a csontokból. A nyers, érett paradicsom vagy a belőle facsart lé enyhén lúgosító hatású, így a szervezet ásványianyag-tartalékait növeli, főképp kalciumot juttat a szervezetbe. Bőséggel tartalmaz C-vitamint, hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést és a szívműködést. A téli hónapokban árusított melegházi, mesterségesen érlelt paradicsomot nem szabad lékészítésre felhasználni, a lét mindig friss paradicsomból készítsük el!

Tápérték 100 gramm paradicsomban

 • Szénhidrát 4 gr
 • Kálium 160 gr
 • B1-vitamin 0,1 gr
 • B2-vitamin 0,06 gr
 • Folsav 0,04 gr
 • A-vitamin 0,8 gr
 • C-vitamin 25 gr
 • Energia 22 kcal
 • Víz 94 %
forrás: FruitVeB
Agrárhírek
 • Error
 • Error

RSS Error: WP HTTP Error: SSL certificate problem: certificate has expired

RSS Error: A feed could not be found at http://www.vg.hu/rss/gazdasag.xml. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.